Vad håller du på med?

skrivet: 2013-02-04 ♥ 19:33:00
- Ja, detsamma undrar jag.
 
Sedan jag var mycket liten har jag haft en dröm och en önskan att få arbeta inom Försvarsmakten. Jag vill specialisera mig på underrättelsetjänst, processa information, utreda, förebygga och eventuellt röja eventuella hot mot landets säkerhet samt utbilda mig i ryskatolkning (med specialitet på dialekter och slangord) och förhörsteknik. Det är helt enkelt något jag bara VET att jag vill göra och att jag kommer att vara bra på. Jag har god observationsförmåga, fotografiskt minne, kritiskt tänkande, god koncentrationsförmåga, analytiskt tänkande, pusselhjärna samt har en lugn och eftertänksam personlighet. Dessutom tränar jag dagligen och har inga problem med att bli lite svettig.
 
Jag har sökt till Försvarsmaktens grundutbildning GMU två gånger. Denna måste gås för att man ska ha en möjlighet att ta sig vidare till exempelvis tolkskolan eller officershögskolan. Jag har fått goda resultat på alla test utom ett; styrketestet. De två gångerna jag testat har jag lyft en 1:a istället för en 3:a som man behöver komma upp i och blir då genast nekad intagning. Jag förstår att en rekryt måste kunna lyfta vissa tyngdenheter samt kunna utföra speciella rörelser MEN jag tycker att det är orimligt att avvisa någon med mina meriter pga för små muskler.
 
Försvarsmakten skriker efter människor. Samtidigt slänger de ut dem, en efter en. Ska de sänka antagningskraven? Nej  - de ska lägga till fler tester. Gör ett djupare intelligenstest; addera koncentrationsförmåga och observationsförmåga; testa lugn och mod; utred livserfarenhet och beslutsfattningsförmåga - för att nämna något - och analysera sedan vikten av muskler mot exempelvis intelligens. Jag anser mig själv stämma in på allt jag räknat upp. Kan man då inte ha överseende med att jag inte lyfter 55 kg i marklyft? Kräver verkligen den tjänst jag önskar hamna på att jag kan lyfta en bår eller att jag ska bära en 40 kg tung ryggsäck? Jag förstår att alla inom försvarsmakten måste få en grundläggande utbildning i krigföring och att de ska klara av att utföra de uppgifter som krävs MEN enligt min mening ska man anpassa utbildningen efter var personen i fråga vill specialisera sig. Med mig själv som exempel ser jag att jag får utbildning i vapenhantering, allmän krigföring i olika terränger samt att jag håller en god kondition genom hela min tjänstgöring tills det att jag säger upp mig eller går i pension men själva grundutbildningen borde inte vara lika lång och omfattande som den är nu, om jag inte söker ett arbete som främst ska utföras med kroppen. Hur förklarar ni dessa gamla officerare med ölmagar som lunkar omkring på regementena? Hur ska de kunna försvara vårt land om de inte kan resa sig snabbt från liggande? Vad är det för signaler och budskap ni sänder ut?
 
Och vad är det egentligen för människor ni försöker attrahera? Efter att ha sökt två gånger har jag av erfarenhet observerat dessa omogna tonåringar som inte har "något bättre för sig", utan någon som helst erfarenhet, kunskap eller mål - utan bara söker sysselsättning för tillfället? Till skillnad från mig själv som lever, andas och skulle gå över lik för att nå mitt mål? Jag vet att det är brist på just ryskatolkar och skulle självklart, i skarpt läge, kunna lyfta en bår ordentligt eller släpa med mig den utrustning som skulle behövas - för jag är jävligt seg och envis. Och muskler kan tränas upp. Eller?
 
Jag skriver detta för att Försvarsmaktens nya reklamkampanj "Vad håller du på med?" känns som ett slag i ansiktet varje gång jag ser den. Vad jag håller på med? Jag tränar varje dag, läser böcker om diverse militärhistoria, spioneri, andra länders försvar, psykologi, politik och statsvetenskap samt studerar landet jag vill arbeta med och dess språk. DET håller jag på med. För att jag vill. På min fritid! Men vem bryr sig när jag inte har biceps som tilltalar?

Kommentarer
Sandra Marinoni:

Jättebra skrivet!! Du kommer att nå ditt mål tillslut!

2013-02-05 ♥ 15:27:23
Meg:

Kikade just in här, väl skrivet! Vad tråkigt att du inte blev antagen, men kämpa kämpa kämpa så kommer du nå ditt mål! Såna engagerade människor som dig är uppfriskande :)

2013-02-10 ♥ 15:42:04
blogg: http://megs.blogg.se

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

ForHair.se

Bling Skal