Allahs svarta änkor

skrivet: 2013-01-06 ♥ 19:39:00
Detta är seriöst den sjukaste boken jag någonsin läst! Jag visste redan en hel del om grymheterna som pågått i Tjetjenien (en republik i sydvästra Ryssland) sedan det första kriget (mellan republiken och Ryssland) startade 1994 men att människor kan vara SÅ brutala och känslokalla, som beskrivs i denna boken, hade jag aldrig kunnat tänka mig. Jag vill därför skriva lite om den utan att försöka återberätta hela innehållet för er som vill läsa - vilket jag hoppas att många vill eftersom ingenting görs åt problemet och det därför kommer att växa sig större och vanligare.
 
Boken är skriven av Julia Juzik, en blott 22 år gammal journalist som på eget initiativ rest omkring i Tjetjenien under ett år för att samla material för att kunna skriva sanningen om dessa kvinnliga självmordsbombares öden. Varken Julia eller jag vill rättfärdiga deras aktioner men problemet ligger inte hos människorna som spränger sig i luften; de finns hos dem som övertalar dem, manar på dem, hänger på bältet och ibland till och med fjärrutlyser bomben.
 
Vilka är då dessa terrorister som tar sig rätten att släcka livet för barn, gamla, systrar och bröder? De tillhör wahhabismen; en fundamentalistisk gren av sunniislam och har oerhört strikta regler som främst gäller för kvinnorna. En korrekt kvinnlig wahhabit ska till exempel klä sig i svart med niqab som täcker allt utom en strimma för ögonen (se bilden). De ska be och läsa speciella böcker, lyssna på speciell musik som propagerar för ändamålet att överlåta sig till Allah och att döden leder till det underbara paradiset. Men hur går det då till? Tror ni, precis som jag gjorde, att kvinnorna är fanatiska galningar som en dag bestämmer sig för att spränga sig själv i bitar? Några enstaka fall finns säkert men i Tjetjenien är det de manliga ledarna och grupperna som opererar för att först välja ut en passande kvinna som befinner sig i en utsatt situation och därför blir lätt att manipulera / eller så erbjuder man helt enkelt familjens far pengar för att få använda dottern i en aktion mot att "stoppa kriget". Hursomhelst; man uppvaktar kvinnan, gifter sig ibland till och med med henne för att hon ska känna tillhörighet och gemenskap och proppar henne full med propagandamusik och texter. Fungerar inte detta stoppar man droger i hennes mat och våldtar henne för att hon ska känna skam och inte kunna återvända hem till sin familj. Vägrar hon ändå hittas kroppen oftast stympad på någon åker i närheten samtidigt som en ny kvinna drillas.
 
Det är alltså ungefär så här det fungerar (kortfattat) och det är sällan självmordsbombaren själv som utlöser sprängladdningen. Männen har nämligen sina mobiltelefoner kopplade till bomberna så de kan fjärrutlösa dem ifall kvinnan skulle ångra sig i sista sekund. I boken tar Julia upp cirka 20 fall med kvinnor som tvingats i döden och kommer, genom att förhöra familj och vänner, fram till att ingen av dem egentligen var självmordsbenägen från början. Men det som är ännu mer intressant är att FSB (Rysslans säkerhetstjänst) vet namn och adresser på alla dessa män och grupper som drillar terrorister och självmordsbombare men istället för att göra någonting åt roten på problemet fokuserar på kvinnorna i sig. Julia frågar en FSB-agent varför de inte griper dessa kriminella avskum och får svaret "vi har inte fått order om det". SJUKT!
 

Kommentarer
Sandra Marinoni:

men usch.. måste läsa!

2013-01-07 ♥ 16:25:24
blogg: http://marinoni.blogg.se/
Elaine :

Vad hemskt!

Älskar din design :)

2013-01-07 ♥ 16:35:41
blogg: http://mademoiselleElaine.blogg.se

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

ForHair.se

Bling Skal