DAGENS FRÅGA

skrivet: 2010-05-11 ♥ 19:29:05
Vad är skillnaden på Eau de toilette och Eau de parfume?


Som de flesta vet är parfym utspätt med alkohol. Ju mer utspädd desto vassare och flyktigare blir den. Det finns många olika benämningar på olika parfymsorter men de vanligaste tänkte jag skriva om här.

Ren parfym
Ren parfym är den mest koncentrerade formen man kan hitta. Inte många parfymer säljs i ren parfym eftersom det blir ganska mycket dyrare. De rena parfymerna går oftast heller inte att spraya. De duttas på kroppen och är oerhört dryga. Doften på denna parfym är väldigt fyllig och mjuk och ju mindre utspädd en parfym är desto bättre sitter den!

Eau de parfume
Eau de parfume är steget efter ren parfym. Den sitter nästan lika bra och är även den fyllig och mjuk i doften. Skillnaden på denna och ren parfym är att denna finns att spraya och den är mycket vanligare i sortimentet hos alla dofter beroende på vad för sorts parfym det är. En sommardoft finns aldrig i eau de parfume eftersom de dofterna ska upplevas fräscha, lite stickiga och ska skapa jag-vill-spraya-på-massor-känslan. Alla tyngre parfymer och de som släpps som höst- och vinterdofter är oftast eau de parfumer. Herrdofter finns sällan i eau de parfume.

Eau de toilette
En eau de toilette är en mer utspädd parfym. Den är flyktig, sitter sådär och kan upplevas lite vassare och starkare än de ovanstående. MEN. Bara för att den innehåller mer alkohol behöver den inte dofta illa. Alla sommardofter är eau de toiletter och de är oftast väldigt fruktiga/blommiga så det fräna känns inte så jättemycket. Däremot ska man se till att köpa en kvalitetsdoft. De billigare varianterna är oftast de som doftar lite "sämre kvalitet".

Eau fraiche/Eau de cologne/Eau Tendre
Dessa varianter är ännu mer utspädda och fungerar utmärkt till er som inte vill ha så mycket doft. Sprayar man på sig en tung variant som ändå är mjuk i doften kan den upplevas obehaglig eftersom den sitter hela dagen men en mer utspädd doft försvinner efter ett tag vilket många känsliga personer uppskattar.

Var ska man spraya sin parfym?
En parfym är ändå ganska stark när den kommer i kontakt med huden så var försiktig. Spraya absolut inte på decolletaget och på halsen. Hellre i nacken, i armvecken och/eller i håret. Om du använder smycken ska du alltid tänka på att sätta parfymen lite högre upp på armen och inte vid handleden eftersom parfymen får en konstig doft tillsammans med metaller. Dessutom tvättar du bort den varje gång du tvättar händerna. Ett bra tips till er som inte vill dofta så himla mycket efter man precis sprayat är att spraya ett parfymmoln framför sig och sedan gå genom molnet. Men tänk på att inte spraya på kläderna. Du kanske vill använda samma topp imorgon och då tillsammans med en annan doft!

Hoppas att jag förklarat på ett bra sätt så ni förstår! PS! Var alltid noga med att prova parfymen ni tänker köpa på er egen hud innan ni köper den. Det kan bli helt fel om man har otur. Och låt doften sitta i någon timma innan ni dömer ut den. En av mina favoritparfymer blev jag påsprayad i en butik och först efter några timmar märkte jag hur gott det doftade. Så var noggrann och stressa inte ert parfymköp!



Kommentarer
Sandra Marinoni:

sv; jaa, visst är dom snygga :D

2010-05-11 ♥ 19:41:02
blogg: http://marinoni.blogg.se/





Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback





ForHair.se

Bling Skal